Jac Class 12 Model Question Paper 2023 English Core Solution Set 1


झारखण्ड बोर्ड परीक्षा कक्षा 12वी 2023

विषय : ENGLISH (CORE)


मॉडल क्वेश्चन पेपर 2023 सेट 1

Read the following passage and answer question from 1 to 6

Language is wonderful gift given to man. No animal possesses this gift, but they have their over way of expressing themselves. When a rabbit sees an enemy, it runs away into its hole or burrow. Its tail bobs up and down as it runs. The other rabbits see it and they too run away. They know that there is a danger. When a cobra is angry, it raises its wood and makes itself look fierce. This warns other animals. When a bee has found some food, it goes back to the live. It cannot tell the other bees where the food is by speaking to then but it does a kind of dance in the air some animals say things by making sounds a dog barks when strangers come near.


1. Language is a wonderful gift given to_______

(a) Man

(b) Animals

(c) Plants

(d) Superman

Ans : (a) Man


2. When rabbit see on enemy it_______

(a) bobs its tail up and down

(b) makes a sound

(c) begins to jump

(d) moves its ears.

Ans : (a) bobs its tail up and down


3 A ________ barks when strangers come near.

(a) rabbit

(b) dog

(c) wolf

(d) Cat

Ans : (b) dog


4. No animal possesses the gift of ________

(a) writing

(b) dancing

(c) jumping

(d) Language 

Ans : (d) Language 


5. When a bee sees food it communicates to other bees by _______

(a) speaking

(b) dancing

(c) talking

(d) crying

Ans : (b) dancing


6. In the passage the word Caution means _______

(a) bob

(b) dance

(c) warn

(d) communicate

Ans : (c) warn


Read the following passage and answer question from 7 to 12.

Cardamom, the queen of all spices, has a history as old as the human race. It is the dried fruit of a herbaceous perennial plant warm humid climate, loamy soil rich in organic matter distributed rainful and special cultivation and Processing methods all Combined to make indian Cardamom truly unique in groms, flavours, Size and it has a parrot green color. Cardamom is an expensive spice secondly to Safforn. Indian Cardamom is known in two main Varieties. Malabar Cardamom and mysore Cardamom the Mysore Variety Contains leaves of Cineol, limonene and and hence is more aromatic. India is the world's largest producer and exporter emerged as the reading producer and exporter of Cardamom. The main harvest season of Cardamom in India is between August - February. Cardamom reaches at yielding Stage two years after the Plantation. The primary physical markets of Cardamom are kumily Vandenmody, Thekkady, Puliyarmate in Kerala and Bodynaikkor and Cumbum in Tamilnadu. Kerala is the main producer of Cardamom and Contributes upto 60% in total Production. Karnataka produces around 25% of the total production of cardamom. Ooty is the main produce of Cardamom in Tamilnadu and Contributes Ground 10-15% of the total production. Besides India, Guatemala also produces around 1000-2000 ton Cardamom from Gmatemal. It remains available at cheaper rapes.


7. Mysore Variety Contains leaves.

(a) Limonene

(b) Cineol

(c) both (a) and (b)

(d) None of these.

Ans : (c) both (a) and (b)


8. Indian Cardamom is:

(a) poor in quality

(b) Average in quality

(c) Better in quality

(d) none of these!

Ans : (c) Better in quality


9. Main harvest season of Cardamom in India is:

(a) August - February

(b) August-March

(c) November

(d) February - April

Ans : (a) August - February


10. India Produces Cardamom of:

(a) one type

(b) two types

(c) three types

(d) None of these

Ans : (b) two types


11. which of following production of Cardamom Produces by Karnataka ?

(a) 25%

(b) 10%

(c) 15%.

(d) 60%

Ans : (a) 25%


12. They synonym of the word 'Fragrance given in the passage.

Ans : Aromatic


13. Which of the following in not used in Note Making?

(a) Abbreviations

(b) Keywords

(c) Title

(d) Date

Ans : (d) Date


14. Which of these is the right format of writing date in the letter to Editor?

(a) 23/11/2021

(b) 23-11-2021

(c) 23.11.2021

(d) 23rd Nov. 2021

Ans : (d) 23rd Nov. 2021


15. Which of the following is not a part of Summary Writing?

(a) Using your own words

(b) exact words from the text

(c) Including main ideas only

(d) Summary being Shorter than the text.

Ans : (b) exact words from the text


16. Notices in Schools and Colleges Contain announcement for ________

(a) Principal

(b) Headmaster

(c) Students

(d) Peon

Ans : (c) Students


17. A formal letter starts with__________

(a) date

(b) sender's address

(c) Receiver's

(d) subject.

Ans : (b) sender's address


18. At which place with love can be used in an Informal letter?

(a) Closing opening

(b) Opening

(c) Heading

(d) Body

Ans : (a) Closing opening


19. Who should be kept in mind while writing a good article?

(a) Editor of the newspaper

(b) owner the newspaper

(c) Readers and their mood

(d) English teacher

Ans : (c) Readers and their mood


20. The heading/Subject of a notice should ___________

(a) Not be there

(b) Be long fail Keyword

(c) Be brief and Catch

(d) None of these

Ans : (c) Be brief and Catch


21. Who tossed Douglas into the deep end of the pole?

(a) Seventeen years old boy

(b) sixteen years old boy 

(c) probably eighteen years old boy.

(d) probably fifteen years old

Ans : (c) probably eighteen years old boy.


22. What is yakims ?

(a) River

(b) Bridge

(c) Mountain

(d) Town

Ans : (a) River


23. What does the last lesson symbolize?

(a) Loss of wealth

(c) loss of freedom

(b) Loss of language

(d) Loss of language and freedom

Ans : (d) Loss of language and freedom


24. Who insists on being his own master?

(a) Saheb

(b) Mukesh

(c) Savita

(d) Narrator.

Ans : (b) Mukesh


25. What makes the city of Firozabad Famous?

(a) Toys

(b) Glass of Bangles

(c) Paintings

(d) Ceramic

Ans : (b) Glass of Bangles


26. 'Deep Water' is an excerpt taken from______

(a) The life of Mahatma Gandhi

(b) Of Men and mountains 

(c) Lost spring, stories from stolen childhood

(d) My years with boss.

Ans : (b) Of Men and mountains 


27. Who was teacher of Franz:

(a) Mr. M. Hamel

(b) Mr. William

(c) Mr. Joseph

(d) Mr John

Ans : (a) Mr. M. Hamel


28. When lives alive when everything seems dead?

(a) Earth

(b) Sun

(c) Moon

(d) Stars

Ans : (a) Earth


29. The poet of A Roadside Stand is:

(a) William Wordsworth

(b) John Keafs

(c) Robert Frost

(d) Milton

Ans : (c) Robert Frost


30.Robert frost's life span was:

(a)1874-1963

(b) 1884-1973

(c)1869-1953

(d) 1894-1983

Ans : (a) 1874-1963


31. What evils that we posses? 

(a) Disappointment

(b) lack of Noble qualities. 

(c) Happiness

(d) Both (a) and (b)

Ans : (d) Both (a) and (b)


Read the given extract and answer the question from 32 to 40.

But soon, put that thought away, and looked out at young. Trees sprinting, the merry children spilling out of their homes.


32. Name the Poems: 

(a) the Road Not Taken

(b) Road side stand

(c) My mother at sixty six 

(d) A thing of Beauty.

Ans : (c) My mother at sixty six 


33. Name the poet.

(a) Kamala Das

(b) John Keatf

(c) Robert frost

(d) stephen spender.

Ans : (a) Kamala Das


34. Who looked at the young trees?

(a) The Poet

(b) Daughter of the poet 

(c) Son of the poet

(d) None of the above..

Ans : (d) None of the above..


35. Was Maharaja successful in killing the tigers?

(a) Yes

(b) No

(c) May be

(d) None of the above

Ans : (a) Yes


36. What were India and Antarctica together Called?

(a) Gondwana

(b) Iceland

(c) Bodoland

(d) None of the above

Ans : (a) Gondwana


37 What was the profession of sadao?

(a) police man

(b) Doctor

(c) Teacher

(d) Engineer

Ans : (b) Doctor


38. Jo is the daughter of:

(a) John

(b) Jack

(c) Willium

(d) clygod

Ans : (b) Jack


39. Who is the lamb?

(a) A young boy

(b) An old man

(c) A feeble man

(d) An adult

Ans : (b) An old man


40. Who had major influence on sadao's life?

(a) His mother 

(b) His father

(c) His wife

(d) None of the above.

Ans : (b) His father


Post a Comment

Previous Post Next Post