Jharkhand Board Computer Science Question Paper 2020 Question With Solution


 Computer Science - 2020
Jac Board Class 12th 



Section-A

Multiple Choice Questions

1. C++ is developed by
    (a) Dennis Ritchie
    (b) Ken Thompson
    (c) Martin Richard
    (d) Bjarne Stroustrup

2. String Terminator character is
    (a) '\o'
    (b) '\n'
    (c) '\b'
    (d) None Of These

3. DBMS stands for
    (a) Database Management System
    (b) Database Manual System
    (c) Define Management Solution
    (d) None of These

4. The smallest individual unit in
    (a) Semicolon
    (b) Data Type
    (c) Token
    (d) Keyword

5. The process of finding the location of the particular element in the array is called.
    (a) Traversal
    (b) Searching
    (c) Sorting
    (d) None of These

6. The Boolean expression A•(B+C)=AB+AC is
    (a) Associative law
    (b) Commutative law
    (c) Absorption law
    (d) Distributive law

7. Destructor name is preceded by
    (a) !
    (b) $
    (c) #
    (d) ~

8. The term 'attribute' refers to a
    (a) Table
    (b) Row
    (c) Column
    (d) Relation

9. Main is a/an
    (a) Object
    (b) Function
    (c) Literal
    (d) None of These

10. F stream class is used for
    (a) Input operation
    (b) Output operation
    (c) Input/Output operation
    (d) None of These

11. A set of logical operators is
    (a) + - * / %
    (b) ? :
    (c) > < >= <=
    (d) None of These

12. Pointer is a
    (a) variable that holds address of other variable
    (b) Pointer name is preceded by *
    (c) Void pointer is a pointer which can hold the address of any data type
    (d) All of these

13. STACK follows
    (a) GIGO Technique
    (b) FIFO Technique
    (c) LIFO Technique
    (d) None of These.

14. When several classes inherit the properties of same common class it is called.
    (a) Single inheritance
    (b) Multiple inheritance
    (c) Hierarchical inheritance
    (d) None of These

15. People standing in a line is an example of
    (a) STACK
    (b) QUEUE
    (c) ARRAY
    (d) Linked list

16. .........is a Browser
    (a) C++
    (b) Telnet
    (c) Firefox
    (d) Cookies


Section-B

Very Short Answer Questions

2. Write the differences between Data and Information.
Ans : Data:- 
a) Data is an individual unit that contains raw materials which do not carry any specific meaning.
b) Data doesn’t depend on information.
Information:- 
a) Information is a group of data that collectively carries a logical meaning.
b) Information depends on data.

3. What is Token? What are the names of different types of Token?
Ans : Token is the smallest individual unit of a program. 
Types of Tokens
1. Keywords
2. Identifiers
3. Literals (or Constant)
4. Punctuators
5. Operators

4. Write the differences between Unary operator and Ternary operator.
Ans : Unary :- Unary operators need only one operand to perform the task or operation
example +, -, ++, -- etc
Ternary :- Ternary operators required three operands to perform the operation.
example ?:

5. Give The Output of The Following :
#include<iostream.h>
#include<conio.h>
Void main()
{
clrscr();
int x;
for(x=1; x<= 12; x*=2)
cout<<x<<endl;
getch();
}
Ans : 
1
2
4
8

6. What is function ? Write the types of function.
Ans : A function is a block of code which only runs when it is called. It used to perform certain actions and they are important for reusing code. Define the code once, and use it many times
Types of Function
(a) Built in function
(b) User-defined function

7. Explain the concept of Encapsulation.
Ans : Encapsulation is a method to hide the data in a single entity or unit along with a method to protect information from outside world. This method encapsulates the data and function together inside a class which also results in data abstraction.

8. Explain the concepts of minterm and maxterm.
Ans : Minterm : The product of all literals, either with complement or without complement, is known as minterm.
Maxterm : The sum of all literals, either with complement or without complement, is known as maxterm.

9. Define :-
(a) Hub,
(b) Repeater.
Ans : Hub : A hub is a common connection point, also known as a network hub, which is used for connection of devices in a network.
Repeater : A repeater is an object that increases a signal's strength, so it can travel greater distances without a loss in quality.

10. What is Inheritance?
Ans : Inheritance is a feature or a process in which, new classes are created from the existing classes. The new class created is called “derived class” or “child class” and the existing class is known as the “base class” or “parent class”. The derived class now is said to be inherited from the base class.

Section-C

Long Answer Questions

11. Write a program in C++ to find the sum of any five odd numbers.
Ans : 
#include<iostream.h>
#include<conio.h>
int main()
clrscr();
int N; 
cout << "Enter number of odd numbers to be added"; 
cin >> N; 
cout << "Sum is " << N*N;  //sum = N^2 
getch(); 
}

12. What is Inline function? Write its advantages and disadvantages
Ans : In C++ we can declare a function as inline. This copies the function into place of the function call at compile-time and can make program execution faster.
Advantages :- 
1) It does not require function calling overhead. 
2) It also save overhead of variables push/pop on the stack, while function calling. 
3) It also save overhead of return call from a function. 
4) It increases locality of reference by utilizing instruction cache.
Disadvantages :- 
1) May increase function size so that it may not fit on the cache, causing lots of cahce miss.
2) After in-lining function if variables number which are going to use register increases than they may create overhead on register variable resource utilization. 
3) It may cause compilation overhead as if some body changes code inside inline function than all calling location will also be compiled. 
4) If used in header file, it will make your header file size large and may also make it unreadable.

13. Define Datatype, Explain different types of datatype with example.
Ans : Datatype: Data types are means to identify the type of data and associated operation of handling it.
C+ + data types are of two types
• Fundamental Data Type
• Derived Data Type
Fundamental Data Type : There are five fundamental data types: char, int, float, double and void that represent character, integer, floating-point, double floating-point and valueless data respectively.
Derived Data Type : Derived types constructed from the fundamental types are : array, functions, pointers, references, constants, classes, structures, unions and enumerations.

14. Write an algorithm of Bubble sort or Binary search.

15. What is array in C++? Explain its types.

16. Draw the circuit diagram and truth table of X+X'Y.

17. Define single inheritance and explain with suitable example.

18. What is guided media? Explain.

19. Obtain postfix notation for the following infix notation manually: 
a) A+C-D⭑B
b) (A+B)*C+D/E-F


20. What is logic gate? Explain fundamental logic gates with circuit diagram and truth table.

21. Write short notes on the following: 
(a) DDL 
(b) DBMS
(c) Tautology
(d) Server


Post a Comment

Previous Post Next Post